Białkowy wspomagacz neurogenezy
11 stycznia 2012, 06:30Betacellulina (BTC), białko wytwarzane przez naczynia krwionośne mózgu, może wspomóc regenerację przy pourazowym uszkodzeniu mózgu lub w przebiegu jakiejś choroby, np. demencji. Okazuje się, że u myszy BTC stymuluje mózgowe komórki macierzyste, by się dzieliły i tworzyły nowe neurony.
Jedzenie świeżych owoców zmniejsza ryzyko udaru i zawału
11 kwietnia 2016, 11:43U ludzi, którzy przez większą część tygodnia jedzą świeże owoce, ryzyko zawału i udaru jest mniejsze.
Lipcowa fala upałów nie wydarzyłaby się bez globalnego ocieplenia
8 sierpnia 2019, 10:43Rekordowa fala upałów, która nadeszła pod koniec lipca 2019 roku, byłaby mało prawdopodobna bez antropogenicznych zmian klimatu, dowodzą autorzy najnowszej analizy.
Karoshi zbiera swoje krwawe żniwo
18 maja 2007, 09:43W zeszłym roku rekordowa liczba Japończyków poważnie zachorowała lub zmarła wskutek przepracowania. Nie pomogła więc akcja rządu Kraju Kwitnącej Wiśni, wymierzona w osławione karoshi.
Hamburger, a na dokładkę statyny
16 sierpnia 2010, 12:04Naukowcy z Imperial College London zaproponowali, by sieci fast foodów oferowały swoim klientom za darmo statyny - leki obniżające poziom złego cholesterolu LDL we krwi. W artykule, który ukazał się właśnie w piśmie American Journal of Cardiology, dr Darrel Francis i zespół wyliczają, że zapewniany przez nie spadek ryzyka chorób sercowo-naczyniowych równoważy wzrost zagrożenia zawałem w wyniku spożycia tłustych pokarmów.
IBS zwiększa zagrożenie zawałem i udarem
16 października 2013, 11:44Pacjenci z nieswoistym zapaleniem jelit (ang. inflammatory bowel disease, IBS) znajdują się w grupie podwyższonego ryzyka udaru oraz zawału serca.
Od białka ze śliny kleszcza do leku na zapalenie mięśnia sercowego
29 czerwca 2017, 11:28W ślinie kleszcza zidentyfikowano białko, które będzie można wykorzystać w leczeniu potencjalnie śmiertelnego zapalenia mięśnia sercowego (miocarditis).
To bakterie powodują, że czerwone mięso zwiększa ryzyko chorób układu krążenia
30 grudnia 2021, 11:25Dieta bogata w czerwone mięso zwiększa ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Na łamach Nature Microbiology ukazał się właśnie artykuł, którego autorzy opisali, jak bakterie obecne w naszych jelitach zamieniają składniki czerwonego mięsa w związki szkodliwe dla zdrowia.
Otyłość jak przeciekający dach
13 października 2008, 16:51Coraz więcej młodych osób cierpi na schorzenia związane z otyłością charakterystyczne do niedawna dla osób dorosłych - alarmują amerykańscy lekarze. Skutki tak wczesnego rozwoju tych chorób mogą być katastrofalne dla młodych organizmów.
Jeden zastrzyk uratuje zdrowie i życie po zatorze
20 kwietnia 2011, 18:39W Preceedings of the National Academy of Science (PNAS) opublikowano artykuł na temat znaczącego postępu na drodze do poszukiwania terapii, które znakomicie zredukują uszkodzenia organów powodowane przerwaniem dopływu krwi podczas np. ataku serca czy udaru mózgu